Groot-Brittannië gaat de vernieuwde Europese privacywetgeving die in 2018 van kracht wordt implementeren, zo heeft de Britse overheid bekendgemaakt. De privacywetgeving, die de huidige wetgeving uit 1995 zal vervangen, werd in april van dit jaar na een lang proces eindelijk goedgekeurd.

Het omvat allerlei regels op privacygebied, waaronder het recht om vergeten te worden, het recht om data van de ene naar de andere dienstenaanbieder te verplaatsen, het recht om te weten wanneer gegevens gehackt zijn, het duidelijk uitleggen van privacybeleid en strengere handhaving en boetes bij privacyovertredingen. Ook moeten organisaties duidelijke toestemming van personen hebben voordat privégegevens worden verwerkt. Verder worden Privacy Impact Assessments en Privacy by Design verplicht.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Karen Bradley laat weten dat Groot-Brittannië in 2018 nog lid van de Europese Unie is en de databeschermingswetgeving daarom zal worden geïmplementeerd. "Later zullen we kijken hoe we Britse bedrijven met databescherming kunnen helpen terwijl we gelijkertijd de burger goed zullen beschermen", zo merkt ze op.

De Britse privacytoezichthouder ICO is blij met de aankondiging en spreekt van goed nieuws voor Groot-Brittannië. "Ik besef dat er mogelijk nog steeds vragen zijn over hoe de privacywetgeving werkt als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat, maar dit moet ons niet afleiden van de belangrijke taak om in 2018 aan de privacywetgeving te voldoen", zegt de Britse Informatiecommissaris Elizabeth Denham.

Alles bij de bron; Security