45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Cameratoezicht in Dordts Lijnbaangebied

In het Lijnbaangebied in Dordrecht komt nog voor het eind van het jaar cameratoezicht. De gemeente wil daarnaast camera’s plaatsen rondom het Energiehuis, maar daarvoor moet de gemeenteraad eerst toestemming geven. Het Lijnbaangebied wordt al jaren geterroriseerd door een vaste groep mensen. Bewoners van de buurt aan de rand van de stad klagen over overlast en criminaliteit.

De gemeente hoopt de problemen met cameratoezicht aan te pakken. In totaal moeten er elf camera’s komen.

Burgemeester Arno Brok wil de relschoppers desnoods de stad en de regio uitzetten als ze niet stoppen met de buurt te terroriseren.

Alles bij de bron; RTVRijnmond


Gent krijgt voor het eerst bewakingscamera's op straat

Gent heeft lange tijd de boot afgehouden om bewakingscamera's te installeren. De voornaamste argumenten waren dat de monitoring van die beelden politiecapaciteit vergt en de privacy-redenen. Maar sinds begin november houdt de Gentse politie zowel de prostitutiebuurt (Zuidbuurt) als de uitgaansbuurt (Overpoortstraat) telkens met vier camera's in de gaten. De camera's filmen de klok rond. Operatoren van de Gentse politie hebben toegang tot het beeldmateriaal.

De Overpoort was echter al langer vragende partij, en ook in de Zuidbuurt vroegen bewoners om een dergelijk systeem. Tijdens de Gentse Feesten maakt de politie wel al jaren gebruik van bewakingscamera's.

Alles bij de bron; deRedactie

Agenten in de VS “verlamd door YouTube”

Waar veel mensen op sociale media bang zijn iets te míssen – fear of missing out, fomo – hebben veel (Amerikaanse) agenten een variant daarop: fobf, fear of being filmed.

Nu iedere burger een complete filmploeg lijkt, met smartphone, camera, YouTube, live streaming via Periscope en Meerkat etcetera, worden agenten banger om in de openbare ruimte op te treden. Duidelijk is hoezeer het politiedebat, wereldwijd maar zeker in de VS, veranderd is door de komst van zulke (sociale en technologische) mogelijkheden.

Dagelijks verschijnen filmpjes van arrestaties, schietpartijen en andere politieacties, ook die waarmee niks mis is, waardoor steeds meer agenten zich aangevallen voelen en, volgens enkele sprekers, soms niet meer dúrven optreden. Verlamd door de angst op YouTube te komen. Volgens Comey kunnen agenten, daardoor hun werk niet meer (goed) doen en reageren ze juist verkeerd. Uit Chicago komen dezelfde geluiden, agenten die uit angst gefilmd te worden, niet meer durven ingrijpen of optreden. 

Alles bij de bron;CiCS

Juridische kwestie; Mag een verhuurder per camera meekijken met zijn huurders?

De Stadspartij in Den Helder kan iedereen die het gebouw aan de Californiestraat huurt afluisteren en bekijken, las ik in het Noord-Hollands Dagblad. “Er hangt een camera waarmee zij alle bijeenkomsten van derden op afstand kunnen bekijken en beluisteren”, aldus ex-lid Carlo Assorgia. 

Oké, er hing dus een beveiligingscamera (met microfoon) in een gebouw van de Stadspartij. Anderen mochten dat pand huren, en kennelijk bleef die camera dan aan. Logisch voor een beveiligingscamera, en er zou ook een bordje bij de ingang hangen met “Dit pand wordt beveiligd c.q. bewaakt door MGB beveiligingen”, zo lees ik bij Den Helder Actueel. 

Is dat genoeg? De wet eist dat er duidelijk wordt gewaarschuwd voor cameratoezicht (art.139f Strafrecht). Een bordje is dus genoeg, maar het moet wel duidelijk in beeld komen voordat je gefilmd wordt. Een sticker ergens rechts op de rand van je pand lijkt me niet aan die eis voldoen.

Verder, als de beelden opgeslagen worden dan heet dat een verwerking van persoonsgegevens. Dat vereist dan een reglement cameratoezicht, waarin uitgelegd is voor welke doelen de beelden worden opgeslagen, wie ze mag uitkijken en hoe lang ze worden bewaard. En uiteraard mag je dan niet buiten die vastgelegde doelen en regels treden.

Voor geluidsopnamen geldt in principe hetzelfde. Gesprekken afluisteren of opnemen in besloten ruimtes is verboden tenzij je partij bent bij het gesprek. Daarbij geldt wel één belangrijke uitzondering: de eigenaar van een pand mag opnemen zonder partij te zijn gesprekken in zijn pand zolang dat maar niet heimelijk gebeurt (art. 139a lid 2 Strafrecht). Dus ook hier: bordje ophangen, en wel graag iets duidelijker dan “dit pand wordt beveiligd”.

En dan val ik van mijn stoel als ik lees “Drie personen konden via een app op hun telefoon de beelden en het geluid van de camera volgen en eventueel opnemen.” Als je meldt dat een beveiligingsbedrijf cameratoezicht toepast, dan is dat tot daar aan toe – maar als de verhuurder dan ook zélf bij de beelden kan, dan doe je het verkeerd met je bordje.

Alles bij de bron; BeveilNieuws [Thnx-2-Luc]

Richtsnoeren cameratoezicht van CBP openbaar - opinie

Cameratoezicht wordt steeds vaker ingezet en daarbij worden persoonsgegevens verwerkt. De technische mogelijkheden van camera's worden steeds geavanceerder. Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) vindt het daarom van belang de richtsnoeren cameratoezicht uit te brengen. De conceptversie is ge-WOB-t en staat online. Interessant leesvoer voor iedereen die wil weten hoe onze nationale privacywaakhond over cameratoezicht denkt.

De richtsnoeren bevatten veel informatie en ook veel nuttige voorbeelden uit de praktijk. Het stuk maakt onderscheid tussen 'gewoon' cameratoezicht op grond van de Wbp en gemeentelijk cameratoezicht op grond van de Gemeentewet. In beide onderdelen van het document gaat het over:

 • Persoonsgegevens (of politiegegevens bij de Gemeentewet)
 • Verwerking
 • Verantwoordelijke
 • Bewerker
 • Doeleinden
 • Grondslagen
 • Noodzakelijkheid, proportionaliteit en subsidiariteit
 • Verdere verwerking
 • Bewaartermijn
 • Beveiliging
 • Gevoelige persoonsgegevens (politiegegevens)
 • Melden
 • Informeren betrokkenen

Een apart hoofdstuk gaat over de combinatie van toezicht op private goederen en openbare plaatsen. Dat is hoog tijd, want daar is in heel Nederland grote verwarring over. Het vijfde hoofdstuk gaat over drones en slimme camera's. Het laatste hoofdstuk gaat over rechten van de betrokkenen en de rol van het CBP.

Uiteindelijk is het aan de rechter om te bepalen of een bepaalde camera noodzakelijk is (en dus mag worden opgehangen) of niet. Dat ligt niet alleen aan de plek waar die camera hangt, maar ook aan de bewaartermijn van de beelden, de exacte kijkhoek (en of die kan variëren) en de beveiliging van de gegevens.

Alles bij de bron; SlimBekeken

Brandweer gaat experimenteren met drone bij calamiteiten

De brandweerregio's Twente en Midden- en West-Brabant gaan een drone inzetten om te ondersteunen bij incidenten. De drone of het Remotely Piloted Aircraft System, werd al in juli 2014 getoond, maar kon toen nog niet ingezet worden voor het echte werk omdat er nog veel wet- en regelgeving aangepast moest worden. Daar is nu verandering in gekomen, meldt Brandweer Twente op zijn site.

Argus bevat twee verschillende camera's: een gewone camera en een infraroodcamera of warmtecamera. Mocht de drone geen contact meer hebben met de piloten, dan vliegt het apparaat zelf terug naar zijn beginpositie.De Argus streamt de beelden live naar de laptop van de piloot. Vooralsnog worden beelden niet opgeslagen.

Alles bij de bron; Tweakers

Schilderswijk Den Haag krijgt geen cameratoezicht

Er komt geen permanent cameratoezicht op en rond het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk. Ondernemers hadden hierom gevraagd na de rellen van afgelopen zomer, maar volgens het stadsbestuur was de onrust 'incidenteel' en dat ,,rechtvaardigt geen vaste camera's die continu uitgekeken moeten worden.''

Er moet voortaan wel beter samengewerkt worden met ondernemers, gemeente en politie, vindt Juwelier Robby Jiwalal die in augustus het initiatief nam om voor cameratoezicht te pleiten.

Alles bij de bron; AD

Bodycams een nieuwe plaag ?? NS gaat ook een proef doen

Deze maand voorziet de NS Veiligheid en Service-medewerkers en externe beveiligers van camera's.

Het personeel dat een camera draagt, dient het apparaatje aan te zetten wanneer zich een dreigende situatie voordoet. Omdat medewerkers van de NS Veiligheidscentrale de beelden live kunnen bekijken, kan er eerder hulp worden ingeroepen bij incidenten. Daarnaast kunnen de beelden van de bodycams gebruikt worden bij het opsporen van geweldplegers. In treinen en stations hangen overigens al veel camera's.

"Uit de proef moet blijken of bodycams een de-escalerend effect hebben in lastige situaties en of de camera’s een extra gevoel van veiligheid geven aan onze collega’s", stelt Frank Reitsma, directeur Concernveiligheid bij NS. De proef van een half jaar moet uitwijzen of de camera's breder kunnen worden ingezet.

Alles bij de bron; AutomGids