45PNBANNER22
Gefaciliteerd door Burgerrechtenvereniging Vrijbit

Nieuwste Swatch horloge bevat NFC-betaalchip

Begin 2016 zal de Swatch Bellamy op de markt verschijnen, op het eerste zicht een klassiek Swatch-horloge, maar één met een NFC-chip. Hierdoor wordt het mogelijk om betalingen te verrichten met je pols aan digitale point-of-sale-kassa’s (POS).

Om een betaalhorloge succesvol uit te brengen, is Swatch een samenwerking met Visa aangegaan. “Net als met een prepaid bankkaart, kan je met de Swatch Bellamy producten betalen aan POS-kassa’s,” legt Swatch uit. Het zal dus niet mogelijk zijn om met een kredietkaart betalingen te verrichten. 

De NFC-chip zal onder de wijzerplaat van de Swatch Bellamy worden verstopt en zal geen invloed hebben op de levensduur van de batterij. Aangezien NFC de enige vorm van draadloze connectiviteit is dat het horloge bevat, zal de Swatch Bellamy erg eenvoudig te gebruiken zijn. Hoe Swatch de veiligheid van het gadget wil waarborgen, blijft echter de vraag. In tegenstelling tot betaalmethodes van smartwatches heeft het analoge horloge namelijk geen app. Of het hebbeding enige vorm van identificatie zal bevatten, blijft dan ook de vraag.

Alles bij de bron; ZDNet [Thnx-2-Luc]


Nederlandse klant; gebruik betaalgegevens niet gewenst

Nederlanders zien het niet zitten als banken gebruikmaken van hun betaalgegevens voor commerciële doeleinden. Dat blijkt uit onderzoek van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) onder 1259 Nederlanders. 

Een overgroot deel van de ondervraagden ziet het niet zitten als banken een andere partij een aanbieding doen op basis van een analyse van betaalgegevens. Vooral het ontbreken van toestemming voor het gebruik van de gegevens is punt van kritiek. Ook de mogelijke schending van de privacy weegt voor consumenten zwaar. Daarnaast willen klanten vaak geen aanbiedingen ontvangen.

Alles bij de bron; AutomGids


Honderdmiljoenste contactloze betaling..... Nu al ???

De honderdmiljoenste contactloze betaling in Nederland is een feit, meldde de Betaalvereniging Nederland. Daarmee is het afrekenen door een pas of mobieltje kort tegen een betaalautomaat aan de kassa te houden, de afgelopen maanden explosiever toegenomen dan verwacht.

Contactloos betalen kan pas sinds begin vorig jaar. ,,We hadden niet verwacht deze mijlpaal al zo snel te bereiken'', aldus Piet Mallekoote, directeur van de Betaalvereniging. "Wie eenmaal een keer contactloos heeft betaald, gaat het vaker doen.'' De Betaalvereniging verwacht dat als het aantal contactloze transacties komende tijd op vergelijkbare wijze blijft doorgroeien, de teller over vier maanden al op 200 miljoen staat. Meer dan 90 procent van de contactloze betalingen betreft een bedrag van 25 euro of minder. Bij die transacties hoeven consumenten geen pincode in te tikken. Een hoger bedrag contactloos afrekenen kan ook, maar dan moet die code wel worden ingevoerd. 

Alles bij de bron;AutomGids


Russische bende stal miljoenen euro's van internetbankierende Belgen

Een Russische bende heeft jarenlang via besmette computers geld van klanten van grote Belgische banken buitgemaakt. Dit geld werd verstuurd door een netwerk van 'geldezels'.

De Standaard meldt dat het Brusselse parket dankzij een tip uit Denemarken een groot netwerk van geldezels heeft blootgelegd. De geldezels stelden hun rekeningen tegen een kleine vergoeding ter beschikking van de bende, die zo vele kleine bedragen doorsluisde via Western Union Money Transfer. Het ging om geld dat via geïnfecteerde computers van 1458 Belgen was gestolen. Door de jaren heen zou de bende 4,6 miljoen euro hebben buitgemaakt. Het totaal aan besmette computers wordt geschat op twaalfduizend.

Criminelen verkochten de toegang tot de besmette computers door aan een Russische bende. Deze had contact met een tussenpersoon genaamd Maria Polonski, die beschikte over het netwerk aan geldezels.

Alles bij de bron; Tweakers [Thnx-2-Luc]

Betaalvereniging NL: nog geen fraude met mobiel bankieren in Nederland

In Nederland heeft zich nog geen enkele fraude met mobiel bankieren voorgedaan, wat het bankieren via een app op tablet of smartphone veiliger maakt dan het inloggen via desktop of laptop. Het afgelopen jaar daalde de fraude door skimming en fraude met internetbankieren, maar daar kwam in de eerste zes maanden van dit jaar een verandering in. De schade in de eerst helft van 2015 nam toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De fraudebedragen zijn echter veel lager dan enkele jaren geleden.

Volgens hoogleraar Michel van Eeten zijn phishing en malware op de pc en skimming in Nederland niet meer winstgevend. "Daar hebben we de gaten in de traditionele betaalmethoden redelijk gedicht. Nederland was lange tijd een populair doelwit, omdat we hier zoveel internetbankieren, maar de criminelen laten ons land nu even links liggen", zo laat hij weten.

Anti-virusbedrijf Kaspersky Lab stelt dat de criminelen hun werkterrein verleggen van consumenten naar het mkb en zelfs banken. Vorig jaar en dit jaar onthulden beveiligingsbedrijven, waaronder ook Kaspersky, een groep criminelen die direct bij banken wist in te breken. Het ging hier echter niet om Nederlandse banken.

Alles bij de bron;Security

Zakkenroller steelt 25 euro via contactloos betalen

Een Brit is naar eigen zeggen het slachtoffer van een moderne zakkenroller geworden die via een contactloze betaling 20 pond wist te stelen. Omgerekend iets meer dan 25 euro. De medewerker stond in de trein toen een man langzaam tegen hem opbotste.

"Het duurde een seconde voordat ik besefte wat er was gebeurd. Ik belde mijn bank en ontdekte dat deze persoon via een contactloze betaling 20 pond van mijn rekening had gestolen." De bank besloot de medewerker van het magazine voor security professionals meteen te vergoeden. Net als Nederlandse banken kennen ook Britse banken een limiet als het om contactloze betalingen gaat. Hier is 25 euro het maximale bedrag dat in één keer contactloos kan worden betaald. In Groot-Brittannië was dat 20 pond, maar vorige maand werd deze limiet naar 30 pond verhoogd.

ING liet eerder nog weten dat de kans op misbruik, waarbij criminelen bijvoorbeeld een speciale automaat gebruiken om het saldo van de contactloze betaalpas te stelen, klein is omdat de afstand tussen de betaalautomaat en de pas heel klein moet zijn. "Als de pas in je tas zit, wordt dat dus al lastig. En de betaalautomaat staat altijd ergens geregistreerd. Dat maakt het minder aantrekkelijk voor criminelen." 

Alles bij de bron; Security

Banken gaan inloggen op andere websites aanbieden

Het wordt binnenkort mogelijk om bij verschillende online diensten in te loggen via de inlogmethode van de eigen bank. In eerste instantie gaat het om een test bij de Belastingdienst en een niet bij name genoemd verzekeringsbedrijf. Het gaat om een nieuwe dienst waarmee klanten zich bijvoorbeeld via een random reader kunnen identificeren.

De dienst voor online identificatie wordt in samenwerking met de Betaalvereniging Nederland opgezet. In eerste instantie kan bij de Belastingdienst ingelogd worden met de methode door 65.000 klanten van ABN Amro, ING, Rabobank, SNS en Triodos, meldt de Belastingdienst. De pilot start op 1 maart 2016, waardoor deze groep bij het digitaal belastingaangifte doen, al kan kiezen om in te loggen via DigiD of via de bank.

 

Consumenten moeten goedkeuring aan hun bank verlenen voor het verstrekken van de gegevens die nodig zijn om zich bij een andere website te identificeren. De informatie die door de bank verstrekt wordt aan andere instanties, kan door de klant zelf worden bepaald, waardoor controle over de gegevens bij de klant blijft. Per website kunnen die gegevens verschillen. Zo kan de bank namens het ene bedrijf goedkeuring vragen voor het doorgeven van de naam en woonplaats van de klant en namens het andere bedrijf voor het doorgeven van zijn geboortedatum.

Bij het systeem waarbij klanten inloggen op andere diensten via de bank, worden geen gegevens uitgewisseld, waardoor de bank geen toegang heeft tot gegevens die bijvoorbeeld worden ingevuld bij de Belastingdienst.

Naast het inloggen per bank, doet de Belastingdienst ook mee aan een pilot met Idensys, een nieuwe standaard van overheid en bedrijfsleven voor online identificatie. Daarmee wordt ook een pilot uitgevoerd, die losstaat van deze pilot met de banken.

Alles bij de bronnen; Tweakers & Security

Criminelen fraudeerden met EMV-creditcards

Criminelen zijn er in geslaagd om te frauderen met creditcards die van een EMV-chip zijn voorzien. De EMV-chip is de opvolger van de magneetstrip en moet het lastiger voor criminelen maken om te frauderen. Toch is ook de chip niet immuun voor aanvallen, zo blijkt uit onderzoek (pdf) van Franse onderzoekers.

Vier jaar geleden werden een dozijn creditcards in Frankrijk gestolen, die vervolgens in België werden gebruikt. Iets dat onmogelijk zou moeten zijn zonder de pincode van de kaarthouders. Uit het politie onderzoek dat volgde waarvoor de onderzoekers röntgenstralen gebruikten bleek dat de criminelen een tweede chip op de EMV-chip van de gestolen creditcards hadden aangebracht. Via deze chip konden ze de verificatie van de pincode omzeilen, aangezien elke ingevoerde pincode werd geaccepteerd. Daarbij maakten de criminelen gebruik van het feit dat de authenticatie van de pincode destijds was losgekoppeld van de transactieverificatie van EMV-betaalkaarten.

 

Een normale EMV-transactie bestaat uit drie stappen. Authenticatie van de betaalkaart, verificatie van de kaarthouder en als laatste de autorisatie van de transactie. Tijdens de transactie mocht de originele chip op de aangepaste betaalkaart gewoon op de authenticatiecontrole reageren. Bij de verificatie van de kaarthouder vroeg de betaalautomaat om de pincode van de gebruiker. De crimineel vulde vervolgens een willekeurige code in.

 

Op dat moment werd de aangebrachte chip actief en liet de betaalautomaat weten dat de pincode correct was, die dat accepteerde. Tijdens de laatste transactie-autorisatie gaf de tweede chip de data tussen de betaalautomaat en de originele eerste chip door. Uiteindelijk liepen de criminelen tegen de lamp omdat ze steeds op dezelfde plekken de gestolen creditcards gebruikten.

Alles bij de bron; Security

  • 1
  • 2